Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Free Camping - Συμβουλές και ιδέες για το ελεύθερο Camping
μέρος 1ο

Γράφει η Κατερίνα Αλαμπασίνη
Διαβάστε όλο το άρθρο στο τεύχος 19 του PaintBox magazine

Το καλοκαίρι είναι εδώ και η ανάγκη μας για διακοπές μεγαλώνει γεωμετρικά σε αντίθετη κατεύθυνση από την οικονομική μας δυνατότητα που συρρικνώνεται δραματικά μέρα με τη μέρα. Κατά συνέπεια, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού -με πρώτη επιλογή το free camping- ανεβαίνουν ψηλά στην λίστα των επιλογών μας. Κατά μία έννοια μάλιστα πολύ καλά κάνουν αφού η σχέση μας με τη φύση έπρεπε να αρχίσει και καίγεται η... γούνα μας για να επανέλθει σε ανεκτά επίπεδα.
Τι κάνουμε λοιπόν; Τη σκηνή παραμάσχαλα και φεύγουμε; Δυστυχώς δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα αφού πρέπει να αποφασίσουμε που θα πάμε, να μεριμνήσουμε για την νομιμότητα και την ασφάλεια της κατασκήνωσής μας, να εξοπλιστούμε σωστά με τα κατάλληλα αντικείμενα αλλά και έξυπνες χρηστικές ιδέες που θα μας βοηθήσουμε να περάσουμε καλά χωρίς περιττά έξοδα.
Ας τα πάρουμε όμως όλα με τη σειρά...

Από νομικής άποψης
Πριν μπούμε στο θέμα του ελεύθερου camping και σας ξεδιπλώσουμε όλες τις γνώσεις μας γύρω από αυτό πρέπει πρώτα να σας ενημερώσουμε για το νομικό πλαίσιο γύρω από αυτό.
Το ελεύθερο camping στην Ελλάδα είναι παράνομο, θεωρητικά για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο νόμος προβλέπει αυτόφωρο, 3 μήνες εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης ή/και χρηματική ποινή, καθώς και 150 ευρώ το πρόστιμο που εισπράττει ο δήμος ή η κοινότητα.  Τα πράγματα πάντως δεν είναι τόσο τραγικά, αφού ακόμα και στην περίπτωση που το πράγμα φτάσει στο αυτόφωρο, υπάρχουν ουκ ολίγα δεδικασμένα αθώωσης για σχετικές περιπτώσεις, κυρίως λόγω έλλειψης της ανάλογης ενημερωτικής ταμπέλας στο χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η κατασκήνωση.
Η συνηθέστερη αντιμετώπιση των ελεύθερων κατασκηνωτών από την αστυνομία είναι οι απλές συστάσεις. Κάποιες φορές η δημοτική αστυνομία εισπράττει απλά το πρόστιμο, κάποιες ακολουθείται η διαδικασία του αυτόφωρου, με τη δίκη να πραγματοποιείται μετά από έναν περίπου χρόνο και κάποιες άλλες οι τοπικές αρχές επιλέγουν να κάνουν τα στραβά μάτια.

Σε κάθε περίπτωση, η παραμονή το βράδυ στην παραλία με το sleeping bag χωρίς σκηνή δε θεωρείται παράνομη. Όπως φαίνεται, η σκηνή είναι αυτή που μολύνει το περιβάλλον και όχι οι κατασκηνωτές. Εσείς πάντως σκεφτείτε και το περιβάλλον. Με λίγη προσοχή και σεβασμό όλα είναι καλύτερα.


Ο απαραίτητος εξοπλισμός
Αφού αποφασίσαμε να κατασκηνώσουμε ελεύθερα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παραμονή μας στην παραλία.
Σκηνή – Εννοείται αλλά λέμε... Πάντως μια σκηνή τριών ατόμων είναι ότι πρέπει για δύο άτομα μαζί με τα πράγματά τους. Πιο βολικές είναι οι ιγκλού σκηνές και από άποψη στησίματος και από άποψη εσωτερικού χώρου.
Slipping Bags – Μπορεί να είναι καλοκαίρι αλλά ετοιμάζεστε να κοιμηθείτε σχεδόν ακάλυπτοι δίπλα στο νερό.
Υπόστρωμα ή φουσκωτό στρώμα σκηνή – Ανάλογα με τις αντοχές σας και με τον τρόπο που θα μετακινηθείτε. Τα στρώματα θαλάσσης δεν είναι κατάλληλα για τη σκηνή αφού είναι άβολα, γλιστράνε σαν κάνουν να ιδρώνετε και δεν αντέχουν την πίεση μεταξύ εδάφους και σώματος.
Φακός και λάμπες φωτισμού – Ένας καλός φακός είναι 100% απαραίτητος. Για καλύτερη απόδοση και διάρκεια όταν κάθεστε με τους φίλους σας είναι καλύτερες οι λάμπες φωτισμού, κυρίως οι ηλεκτρικές. Κάποιοι χρησιμοποιούν και λάμπες πετρελαίου που όμως θέλουν μόνιμη παρακολούθηση και δεν πρέπει να μένουν το βράδυ αναμμένες.
Ψάθες – Μεταφέρονται εύκολα και είναι ότι πρέπει για να μην κάθεστε πάνω στην άμμο ή το χώμα χωρίς να μεταφέρετε σπαστά έπιπλα.
Γκαζάκι, μπρίκι και ότι χρειάζεστε για να φτιάξετε καφέ – Ελεύθερο camping πάτε, μην περιμένετε να σας σερβίρουν και καφέ. Πέρα από την πλάκα, το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει καφετέρια αρκετά κοντά στο σημείο που κατασκηνώσατε, σε αντίθεση με τα οργανωμένα camping όπου τα έχετε όλα στα... πόδια σας. Φροντίστε λοιπόν, για να μπορεί να ανοίξει το μάτι το πρωί.
Σκεύη για το μαγείρεμα και σετ φαγητού για το camping – Πιθανότατα το σημείο που θα κατασκηνώσετε θα είναι απομακρυσμένο από τον... πολιτισμό όπως προείπαμε, οπότε ίσως θα πρέπει να φροντίσετε για το απαραίτητο φαγητό. Υπολογίστε καλά πόσα σκεύη αλλά και ποια υλικά θα πάρετε μαζί σας, ανάλογα με τα άτομα, τις μέρες διαμονής και την απόστασή σας από πηγές υλικών ή έτοιμου φαγητού.
Θερμός για νερό – Για να μην το πιείτε βραστό. Φροντίστε να έχει αρκετό χώρο έτσι ώστε να σας φτάσει για την ημέρα σας.
Σπάγκος – Ένα μεγάλο κουβάρι ανθεκτικού σπάγκου, μέτριου σε πάχος. Καλύτερα να μην είναι πλαστικός γιατί γλιστράει και λύνεται. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τα χίλια δυο. Να κατασκευάσετε χρηστικά αντικείμενα, να δημιουργήσετε απαραίτητη σκιά, να προστατευτείτε από τα φίδια, να στερεώσετε κάτι που χάλασε...
Σουγιάς ελβετικού τύπου – Σουγιάς ελβετικού τύπου είναι οποιοσδήποτε σουγιάς που διπλώνει. Οι αυθεντικοί ελβετικοί σουγιάδες έχουν εγγυημένη ποιότητα και διάρκεια ζωής όμως μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας και με έναν άλλο, παρόμοιο. Ένας πολυσουγιάς περιέχει ότι μπορείτε να χρειαστείτε ακόμα και για επιβίωση, βέβαια και μόνο η λεπίδα είναι πολύ χρήσιμη στο ελεύθερο camping. Μπορείτε να κόψετε ότι χρειαστεί αλλά και να βιδώσετε, να ξεβιδώσετε, να ξεσφηνώσετε, να χαράξετε... ανάλογα με τις ανάγκες σας, η λεπίδα του ελβετικού σουγιά μπορεί να έχει πολλές χρήσεις.
Αντηλιακό και καπέλο – Καλές οι καλοκαιρινές διακοπές, τόσο καλές που μπορεί να ξεχαστούμε στον ήλιο. Προσοχή στην ηλίαση.
Απωθητικό κουνουπιών
Φαρμακείο πρώτων βοηθειών - Αντισηπτικά φάρμακα Φυσιολογικός ορός για τον καθαρισμό εκδορών και πληγών, Οινόπνευμα (το οινόπνευμα σε διάλυμα νερού αποτελεί καλό αντισηπτικό), Οξυζενέ για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση ξένων σωμάτων από πληγές, Betadine για την απολύμανση των τραυμάτων, Βαμβάκι, γάζες (μεγάλες, μικρές), επιδέσμους ελαστικούς, απλούς και συγκολλητικές ταινίες (λευκοπλάστ). Ακόμα μια αλοιφή για τα εγκαύματα, μία για τα τσιμπήματα, παυσίπονα και φυσιολογικό ορό για τα μάτια. Αν ταξιδεύετε με άτομα που ανακατεύονται στο αυτοκίνητο, το λεωφορείο ή το πλοίο και ταξιδεύετε με κάτι τέτοιο μεριμνήστε και για αντιεμετικά χάπια. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας εξειδικευμένα φάρμακα αν κάποιος αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα υγείας όπως οι σοβαρές αλλεργίες, ο σακχαρώδης διαβήτης, προβλήματα καρδιάς ή πίεσης και άλλα...
Χάρτης της περιοχής και οδηγός με τηλέφωνα εγκαταστάσεις πρώτης ανάγκης όπως ένα κέντρο υγείας – Δεν φέρνουμε την καταστροφή. Καλύτερα να υπάρχουν και να αποδειχθούν άχρηστα παρά να αποδειχθείτε απροετοίμαστοι σε μία κατάσταση που απαιτεί άμεσους χειρισμούς.

Tips

-Πολλοί παίρνουν μαζί τους ένα σωρό πράγματα στην κατασκήνωση, όπως καρέκλες, τραπεζάκια, αιώρες, δαυλούς, μπάρμπεκιου... Αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτά πάρτε τα μαζί σας, όμως κρίνετε με προσοχή και βάλτε προτεραιότητες ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχετε από τις διακοπές σας, τον τρόπο που θα μετακινηθείτε και τα λεφτά που είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε για εξοπλισμό εφόσον δεν τον διαθέτετε ήδη.
-Αν ξεκινήσετε με την παρέα σας, συνεννοηθείτε μεταξύ σας για το τι θα πάρει ο καθένας μαζί του. Μερικά πράγματα είναι απαραίτητα αλλά μπορεί να τα πάρει μόνο ένας αρκεί αυτός να είναι συνεπής και αξιόπιστος για να μην ξεμείνετε χωρίς απαραίτητο εξοπλισμό. Γκαζάκι, μπρίκι, σπάγκο, φαρμακείο και χάρτη για παράδειγμα χρειάζεστε μόνο από ένα. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και με άλλο πράγματα που σκοπεύετε να πάρετε μαζί σας. Δεν είναι, για παράδειγμα, ανάγκη να κουβαλάτε δύο μπάρμπεκιου...


Σημεία για ελεύθερο camping
Διαλέξτε για αρχή αν ενδιαφέρεστε να κινηθείτε προς θάλασσα, βουνό ή ποτάμι. Το να βρείτε πληροφορίες για τις παραλίες που προσφέρονται για ελεύθερο camping είναι πιο εύκολο αφού ο κόσμος συνήθως προτιμάει θάλασσα. Γενικά, αν δεν έχουμε φίλους με εμπειρία μπορούμε να πάρουμε καλές πληροφορίες από οδηγούς για διαδροµές µε µηχανές ή για πεζοπορία, ακόµα και από το Googleearth. Τα κριτήρια για να αποφασίσουμε είναι η πρόσβαση, αν υπάρχει κοντά νερό, η καλή σκιά για την τοποθέτηση της σκηνής για να μην γίνουμε βραστοί τις ηλιόλουστες ώρες και αν η περιοχή είναι πολυσύχναστη την συγκεκριµένη περίοδο.
Μερικές πληροφορίες για free camping σε παραλία μπορείτε να βρείτε εδώ
http://genia700euro.pblogs.gr/2009/05/elefthero-camping-poy-mporeis-na-to-kaneis.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου