Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Πάρος


Ο Ιούλιος τελείωσε, όχι όμως και το καλοκαίρι. Έτσι, με τη ζέστη εντονότερη από ποτέ, η ανάγκη μας για απόδραση χτυπάει κόκκινο. Πάμε λοιπόν!

Γράφει η Αλίκη Κουτούρα
Αναδημοσίευση από το PaintBox magazine


Αυτό το μήνα ταξιδεύουμε στην Πάρο, το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων κι ένα μέρος με πολλές και ενδιαφέρουσες πτυχές. Το όνομά της το χρωστάει στον Πάρο, τον αρχηγό των Αρκάδων, οι οποίοι αποίκησαν το νησί κατά τη γεωμετρική εποχή και τη χάρη της στην κυκλαδίτικη φυσική ομορφιά της που ακτινοβολεί από άκρη σε άκρη. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Παροικιά,
που βρίσκεται στα δυτικά, ακόμα πιο δημοφιλής όμως είναι η Νάουσα, καθώς θεωρείται από τα ομορφότερα λιμανάκια σε ολόκληρο το Αιγαίο. Εκεί άλλωστε μαζεύεται και ο περισσότερος κόσμος για να χαλαρώσει, να διασκεδάσει, να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα, αλλά και για να βολτάρει στα γραφικά σοκάκια, που το βράδυ σφύζουν από ζωή.
Οι δαντελωτές παραλίες της Πάρου δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Σε όλο το μήκος του νησιού υπάρχει πλήθος πανέμορφων ακτών που θα ικανοποιήσουν και τα πιο απαιτητικά μάτια. Ιδανικές για ένα ήσυχο μπάνιο είναι οι Κολυμπήθρες, που πήραν το όνομά τους από τους χαρακτηριστικούς βράχους από γρανίτη, με τους ιδιαίτερους σχηματισμούς και τις φυσικές κοιλότητες. Μην παραλείψετε επίσης να βουτήξετε στα κρυστάλλινα νερά της Σάντα Μαρία. Συνδυάζοντας γαλήνη και ψυχαγωγία, η παραλία είναι οργανωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της, όμως χάρη στους μικροσκοπικούς κολπίσκους της υπάρχει και η δυνατότητα πλήρους απομόνωσης για όσους το επιθυμούν. Πανέμορφο είναι επίσης και το Μοναστήρι, στο οποίο μπορείτε να φτάσετε είτε οδικώς, είτε με καϊκι από τη Νάουσα. Η παραλία οφείλει την ονομασία της στο μοναστήρι του Αϊ – Γιάννη Δέτη, που δεσπόζει κατάλευκο στο λόφο στα δεξιά της. Αν και οργανωμένη, η ακτή δε χάνει σε ομορφιά, καθώς τόσο το εστιατόριο όσο και το αναψυκτήριο είναι χτισμένα από την τοπική πέτρα, τη λεγόμενη «ψαρόπετρα», δένοντας έτσι αρμονικά με το υπόλοιπο τοπίο. Αν από την άλλη σας συναρπάζουν τα εξωτικά μέρη, ιδανική για σας είναι η παραλία της Αγίας Ειρήνης, με την παρθένα αμμουδιά και τα καταπράσινα νερά, όπου καθρεφτίζονται τα αλμυρίκα και οι επιβλητικοί φοίνηκες. Τέλος, η ομορφότερη κατά πολλούς παραλία της Πάρου, η Χρυσή Ακτή, φημίζεται για την κατάξανθη αμμουδιά της, τα ιδανικά για θαλάσσια σπορ ρεύματά της, αλλά και για τα καταγάλανα, ρηχά νερά της.


Δεν είναι όμως μόνο οι παραλίες που σε κερδίζουν. Καθώς έχει εξελιχθεί σε έναν από τους τουριστικότερους προορισμούς, στην Πάρο διοργανώνονται κάθε χρόνο ποικίλων ειδών εκδηλώσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες, προκειμένοι να αποκτήσει ο επισκέπτης μια ακόμα στενότερη σχέση με το μέρος. Αν σας συναρπάζει η ιστορία, μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση σε κάποιο από τα μουσεία που διαθέτει το νησί (αρχαιολογικό, βυζαντινό, λαγοαγραφικό κ.α.), ενώ μη φύγετε χωρίς να επισκεφθείτε το «Διαμάντι» της Πάρου, που δεν είναι άλλο από το ναό της Παναγιάς της Εκατονταπυλιανής.
Είτε έχετε στο νου σας απλά να χαλαρώσετε, είτε έχετε όρεξη να ανακαλύψετε κάθε γωνιά της, η Πάρος είναι σίγουρο ότι θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Το ίδιο και η Αντίπαρος, στην οποία η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, με καραβάκι από το λιμάνι στην Παροικιά, ή από την Πούντα. Και εκεί θα θαυμάσετε τη γνήσια κυκλαδίτικη ομορφιά, θα απολαύσετε τη ζεστασιά και τη φιλοξενία των κατοίκων, ενώ τα γαλανά νερά της είναι σίγουρο ότι δε θα σας αφήσουν ασυγκίνητους.
Καλό (υπόλοιπο) καλοκαίρι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου