Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Πέτρα πικρή, δοκιμασμένη, αγέρωχη...
Σαντορίνη

Γράφει η  Αλίκη Κουτούρα
Αναδημοσίευση από τo PaintBox magazine, τεύχος 19
Read this article in english
Πέτρα πικρή, δοκιμασμένη, αγέρωχη. Με αυτά τα λόγια μιλά ο Οδυσσέας Ελύτης για τη νήσο Θήρα, ή αλλιώς Σαντορίνη, ένα μέρος με αναμφισβήτητα «επικίνδυνη» ομορφιά. Παρά την ενεργή ηφαιστειακή της δραστηριότητα, αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς, ελκύοντας επισκέπτες από κάθε μεριά του πλανήτη.
Και πώς άλλωστε να μην αγαπήσει κανείς τη Σαντορίνη; Το σίγουρο είναι πως είναι ιδιαίτερη σε όλα της. Κοσμοπολίτικη, με παραλίες μοναδικές και ένα ηλιοβασίλεμα που όμοιο δε θα συνταντήσει πουθενά αλλού το ανθρώπινο μάτι. Το νησί σήμερα είναι γεμάτο προστατευόμενους
οικισμούς, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος της Καλντέρας. Ανάμεσα σε αυτούς είναι το Ημεροβήγλι και η Οία, δύο μέρη που φημίζονται όχι μόνο για τη φυσική ομορφιά τους, αλλά και για την πανοραμική θέα που προσφέρουν. Επιπλέον, αν έχετε διάθεση για εξερεύνηση, μπορείτε να πάρετε το καραβάκι από την Οία και να φτάσετε στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, να θαυμάσετε τον κόλπο της Καλντέρας, αλλά και να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία των Θερμών Πηγών μεταξύ των δύο ηφαιστειακών νήσων της Παλαιάς και Νέας Καμένης.

Λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που έλκει ετησίως, η Σαντορίνη έχει εξελιχθεί σε ένα μέρος με αξιόλογη τουριστική υποδομή. Τα Φηρά, όπου η βενετσιάνικη επιρροή σμίγει αρμονικά με την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, αποτελούν την πρωτεύουσα και κατά συνέπεια το κέντρο όλων των δραστηριοτήτων, μαζί και της νυχτερινής ζωής. Περπατώντας στα γραφικά καλντερίμια, ο επισκέπτης μπορεί να βρει όλα όσα επιθυμεί, καθώς υπάρχουν άφθνονα μαγαζάκια αλλά και μεγαλύτερα καταστήματα, εστιατόρια, αλλά και καφετέριες με υπέροχη θέα. Κάτω από τα Φηρά βρίσκεται επίσης το παλιό λιμάνι της Σαντορίνης. Στο παρελθόν, η ανάβαση ήταν δυνατή μόνο με γαϊδουράκι ή με τα πόδια. Σήμερα υπάρχει άσφαλτος που οδηγεί στα Φηρά, ενώ το τελεφερίκ και τα γαϊδουράκια αποτελούν πλέον εναλλακτικό γραφικό τρόπο ανάβασης για τους τουρίστες.

Η μοναδική φύση της Σαντορίνης δε θα μπορούσε να μην έχει επηρεάσει και τις παραλίες της, που όμοιες δε θα συναντήσετε πουθενά αλλού. Το ηφαιστειακό περιβάλλον έχει δημιουργήσει ακτές με ασύγκριτη ομορφιά, που σίγουρα θα ικανοποιήσουν και τους πιο ικανοποιητικούς επισκέπτες. Από τις δημοφιλέστερες είναι η Κόκκινη Παραλία, στην οποία ο επισκέπτης θα θαυμάσει τα σκούρα μπλε νερά, αλλά και το κόκκινο, μαύρο και λευκό χρώμα των πετρωμάτων. Με κατεύθυνση προς τη νότια πλευρά του νησιού θ’ ανακαλύψετε μια από τις πιο ξεχωριστές παραλίες στη Σαντορίνη. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η Λευκή Παραλία, που έχει πάρει το όνομά της από τους σμιλευμένους από την αλμύρα και τον άνεμο λευκούς βράχους που την περικλύουν, θυμίζοντας έτσι σεληνιακό τοπίο. Πολύ γνωστή είναι επίσης και η παραλία στο Καμάρι, που είναι πάντα ασφυκτικά γεμάτη, καθώς υπάρχει πλήθος θαλάσσιων δραστηριοτήτων, αλλά και πολλές καφετέριες κατά μήκος της ακτής. Ιδανικές επίσης είναι και οι παραλίες της Βλυχάδας αλλά και του Αγίου Γεωργίου, οι οποίες ενδείκνυνται για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα πιο ήσυχο μπάνιο.
Το σίγουρο είναι ότι η Σαντορίνη είναι ένα μέρος μοναδικό, με πολλά μυστικά και ιδιαιτερότητες, οπότε αφεθείτε στις ομορφιές της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου