Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Τήνος

Γράφει η Αλίκη Κουτούρα
Αναδημοσίευση από το PaintBox magazine

Άλλο ένα καλοκαίρι μας αποχαιρετά. Όμως τα ταξίδια δε σταματούν ποτέ! Για κάποιους αυτή η περίοδος είναι η ιδανικότερη, καθώς όπου κι αν πας, θα απολαύσεις την ηρεμία που έχει να σου προσφέρει ο εκάστοτε προορισμός...
Αυτό το μήνα λοιπόν επισκεπτόμαστε ένα πολύ ιδιαίτερο νησί των Κυκλάδων, την Τήνο. Και λέω ιδιαίτερο γιατί εκεί συνδυάζονται αρμονικά όλα τα αντιθετικά στοιχεία της φύσης: βουνά, θάλασσες, καταπράσινες τοποθεσίες, αλλά και πιο άγριες περιοχές, όλα θα τα βρεις εκεί. Το νησί του Αιόλου, όπως πολλοί την αποκαλούν λόγω των δυνατών ανέμων έχει σίγουρα πολλά πράγματα να δώσει στον επισκέπτη του.
Φτάνοντας, το πρώτο πράγμα που θα συναντήσεις και θα θαυμάσεις είναι το καμπαναριό της επιβλητικής Παναγίας Ευαγγελίστριας. Εκεί φυλάσσεται η θαυματουργός κατά την παράδοση εικόνα της Παναγίας, την οποία χιλιάδες πιστοί κάθε χρόνο επισκέπτονται για να την τιμήσουν και να προσευχηθούν για ένα θαύμα. Κάτω ακριβώς από την εκκλησία της Παναγιάς της Τήνου δεσπόζει ο ναός της Ευρέσεως. Εκεί βρίσκεται και το μαυσωλείο της «Έλλης», αφιερωμένο στο εύδρομο που τορπιλήστηκε στο λιμάνι της Τήνου το 1940.
Η Τήνος έχει πολλά αξιοθέατα για τα οποία μπορεί να υπερηφανεύεται. Ένα από τα πλέον αξιοπρόσεκτα είναι οι περιστεριώνες της, οι οποίοι μαρτυρούν την έμφυτη καλλιτεχνία των κατοίκων της. Παλαιότερα, αποτελούσαν σύμβολο ευγενικής καταγωγής κι έτσι, μόνο οι πολλοί ευκατάστατοι είχαν τη δυνατότητα να χτίσουν και να συντηρήσουν περιστεριώνες.
Πολλά γραφικά χωριουδάκια απλώνονται κατά μήκος του νησιού, αυτό όμως που ξεχωρίζει σε σχέση με τα άλλα είναι ο Βώλακας. Η μοναδική μορφή του εδάφους του κατατάσσει το χωριό αυτό στα μοναδικά τοπία – φαινόμενα. Τι ναι αυτό που κάνει το Βώλακα τόσο μοναδικό; Μα φυσικά οι στρογγυλοί βράχοι που βρίσκονται διάσπαρτοι ανάμεσα στο άγονο έδαφος, κάνοντας το μέρος να μοιάζει...σεληνιακό, ενώ μαζί με τα κάτασπρα σπίτια του χωριού συνθέτουν ένα πρωτόγνωρο για τον επισκέπτη θέαμα.
Προχωρώντας προς το νότιο τμήμα της Τήνου, συναντάμε ένα ακόμα πολύ σπουδαίο οικοδόμημα. Ο βράχος του Εξωμβούργου, όπως ονομάστηκε τελικά το Κάστρο της Αγίας Ελένης, χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα ως φρούριο για την προστασία του λαού από τις διάφορες επιδρομές. Το κάστρο «έπεσε» ύστερα από την καταστροφική επιδρομή των Τούρκων το 1715 κι έκτοκτε αποτελεί αρχαιολογικό χώρο με μεγάλη ιστορική σημασία για το νησί.
Κι επειδή ο Σεπτέμβρης όπως λέγεται έχει τις καλύτερες θάλασσες και η Τήνος μοναδικές παραλίες, η παραλία της Κολυμπήθρας είναι μοναδική στο είδος της, καθώς πρόκειται για μια θαλάσσια φυσική λεκάνη, η οποία μάλιστα έχει ανακυρηχθεί ως βιότοπος, λόγω του ότι κάθε χρόνο περνούν από κει σπάνια είδη πτηνών. Από την άλλη μεριά, στην παραλία του Αγίου Ρωμανού θα απολαύσετε την σκιά που προσφέρουν τα δέντρα που εκτείνονται κατά μήκος όλης της ακτής, ενώ αν έχετε τάσεις προς απομόνωση, η ερημική παραλία της Απηγανιάς που βρίσκεται δυτικά του Αγίου Ρωμανού είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεστε. Και φυσικά, μια από τις δημοφιλέστερες και πολυσύχναστες  παραλίες του νησιού δεν είναι άλλη από τον κόλπο του Αγίου Ιωάννη Πόρτο, που παλαιότερα υπήρξε και λιμάνι της Τήνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου