Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Νεκρομαντείο, Αχέροντας, Πάργα | Ένα οδοιπορικό, μια διανυκτέρευση, δεκάδες εντυπώσεις, part 1

Περπατώντας στο ποτάμι, μία εμπειρία που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ!

Μόνο μιάμιση μέρα χρειαστήκαμε για να κάνουμε ένα σωρό πράγματα, άλλα πρωτόγνωρα και άλλα όχι. Ξεκινήσαμε πρωί-πρωί με αφετηρία το Αγρίνιο, με αρχικό προορισμό το Νεκρομαντείο Αχέροντα. Στη συνέχεια, είχαμε πολλά να κάνουμε γύρω από τον Αχέροντα και μία διανυκτέρευση σε κάμπινγκ της Πάργας, να είναι στο πρόγραμμα. Ελάτε μαζί μας να σας ξεναγήσουμε...

Γράφουν/Φωτογραφίες: Μαρία και Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Κατερίνα Αλαμπασίνη


Νεκρομαντείο
Με πολλές ενδιαφέρουσες ιστορικές και μυθολογικές πληροφορίες να μας τραβάνε την προσοχή, ήδη από τη διαδρομή, φτάσαμε στο Μεσοπόταμο, το χωριό στο οποίο βρίσκεται το Νεκρομαντείο, και αρχίσαμε να ανεβαίνουμε τον λόφο, ανυπόμονοι να δούμε περισσότερα. Πριν την είσοδο, μας υποδέχτηκε ένας νεαρός, ο οποίος ήθελε να μας ενημερώσει για τις δραστηριότητες που διεξάγονται στις όχθες του ποταμού και μέσα σε αυτό· ιππασία, καγιάκ και ράφτινγκ. Με το ενημερωτικό φυλλάδιο στα χέρια, περάσαμε την πύλη και με ένα εισιτήριο του ύψους των τεσσάρων ευρώ (το φοιτητικό είναι δωρεάν), αρχίσαμε να σουλατσάρουμε στους ανοιχτούς χώρους του Νεκρομαντείου. Γύρω από την αυλή οι χώροι της αποθήκης, των εγκοιμητηρίων, ο βόρειος διάδρομος και τα δωμάτια των ιερέων θυμίζουν κάτι από την εποχή που το μέρος ήταν γεμάτο από όσους περίμεναν να πάρουν χρησμό από τους νεκρούς τους.
Περάσαμε το δωμάτιο των καθαρμών και τον ανατολικό διάδρομο και αφού ρίξαμε μια ματιά στην υπέροχη θέα, χωθήκαμε στην πύλη που συνοδευόταν από τη... δυσοίωνη επιγραφή “Λαβύρινθος”. Κάθε άλλο παρά δυσοίωνος, ο χώρος γινόταν όλο και πιο ενδιαφέρων, με αποκορύφωμα την -προσβάσιμη στους επισκέπτες- υπόγεια (κύρια) αίθουσα. Η Στοά, υπό τον χαμηλό τεχνητό φωτισμό και τη μοναδική ακουστική, είχε το μυστηριακό ύφος που θα θέλαμε να συναντήσουμε σε ένα μέρος σαν αυτό, ένα μέρος που θα μπορούσε ο άνθρωπος να έρθει σε επαφή με ένα άλλο επίπεδο.

Η μυθολογία του «Νεκυομαντείου»
Η Κίρκη στη ραψωδία κ της Οδύσσειας του Ομήρου, λέγει στον Οδυσσέα: «Εκεί άραξε το πλοίο σου στην άκρη του Ωκεανού με τις ατέλειωτες δίνες και 'συ ο ίδιος να πας στου Άδη το μουχλιασμένο σπίτι. Εκεί, στον Αχέροντα ρέουν ο Πυριφλεγέθων και ο Κωκυτός, ο οποίος απορρεέι από τη Στύγα, και βράχος που συναντιούνται τα δυο βαρύγδουπα ποτάμια». Ο Οδυσσέας κατεβαίνει στον Άδη για να πάρει χρησμό από την ψυχή του μάντη Τειρεσία, για το γυρισμό στην πατρίδα του, την Ιθάκη. Η μάγισσα δείχνει στον ήρωα πώς να καλέσει τις ψυχές των πεθαμένων. Θα κάνει σπονδή με μελόνερο, κρασί, νερό και αλεύρι. Θα κάνει ευχές και θα τάξει σφάγια στους νεκρούς. Μετά από προσευχές στις ψυχές των νεκρών, θα θυσιάσει κριάρι και πρόβατο και τότε θα εμφανιστούν από τις όχθες του ποταμού οι ψυχές.
Για να βγει από τη λήθη η ψυχή του νεκρού και να δώσει απαντήσεις στους επισκέπτες, έπρεπε να πιει αίμα, όπως η μάνα του Οδυσσέα, η Αντίκλεια, που τον αναγνώρισε μόνο όταν ήπιε από το αίμα της προσφοράς (Ομήρου Οδύσσεια, λ).
Οι ιερείς ήταν υπεύθυνοι για τη μύηση του επισκέπτη. Τον υπέβαλαν σε δοκιμασίες, ψυχολογικές και σωματικές κυρίως, οδηγώντας τον μέσα από τις υγρές αίθουσες του χώρου, προκειμένου να μάθουν τις προθέσεις του. Η δίαιτα σε συνδυασμό με τα κύαμα που μασούσε, θόλωναν το μυαλό του, δημιουργώντας παραισθήσεις και έκαναν τη φαντασία του να οργιάζει. Μετά από αυτό, οι ιερείς ανέβαζαν με μοχλούς από την υπόγεια αίθουσα, τα «είδωλα» των άυλων ψυχών, για να δώσουν τους χρησμούς. Ο πιστός έπρεπε να κρατήσει μυστικό το χρησμό, καθώς κινδύνευε με θάνατο.

Αχέροντας
Επόμενη στάση, ποταμός Αχέροντας! Τα κρύα νερά του ποταμού είναι ακριβώς το μέρος που θα ήθελε να βρίσκεται κάποιος μετά από τόση ώρα στον καυτό ήλιο και τη ζέστη του Αυγούστου. Πρώτα όμως κάναμε μια μικρή βόλτα στην όχθη, για να ανακαλύψουμε τις μικρές γωνιές της, την ταμπέλα που οδηγεί τους επισκέπτες στο μονοπάτι προς Σούλι και μία μικρή θλιβερή νότα παρατημένων σκουπιδιών που μας θυμίζει ότι βρισκόμαστε σε μία υπέροχη, πλην δε ελάχιστα φροντισμένη, χώρα. Ακόμα κι έτσι, απολαύσαμε τη δροσιά ανάμεσα στα φυλλώματα και τον ήχο του ποταμού.
Δεν αργήσαμε πολύ να πάρουμε την απόφαση να βουτήξουμε τα πόδια μας και να κινηθούμε κατά μήκος του ποταμού, από τις πηγές του Αχέροντα προς την κατεύθυνση της γέφυρας. Στη διαδρομή συναντήσαμε πολλές ενδιαφέρουσες γωνιές και λεπτομέρειες, με το φαράγγι να στέκεται επιβλητικό και να φιλοξενεί από μικρές πηγές και πλατάνια όλων των ηλικιών, μέχρι ψάρια και πεταλούδες που κυκλοφορούσαν γύρω μας με μια σιγουριά, που δείχνει μια παράξενη εξοικείωση με τους επισκέπτες του μαγευτικού αυτού μέρους.

Σε λίγες μέρες θα σας πούμε περισσότερα για αυτό το ταξίδι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ράφτινγκ, ορειβατική διαδρομή και κάμπινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου