Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΕΛΑΔΑ: ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ (ΛΕΣΒΟΣ)


Έχω χρόνια να επισκεφθώ την Λέσβο και νομίζω ότι είναι καιρός πλέον να το ξανακάνω. Κατά την αναζήτησή μου για ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την Λέσβο, γνωστή σε όλους μας και σαν Μυτιλήνη, προβληματίστηκα. Ο λόγος, ότι δεν ήξερα τι να διαλέξω, τι να ξεχωρίσω από όλα τα όμορφα και αξιοσημείωτα που μπορεί να βρει κανείς στο νησί αυτό. Τελικά έβγαλα άκρη, όμως αυτό το άρθρο θα μπορούσε να είναι σαφώς εκτενέστερο. Μην διστάσετε να επισκεφθείτε τους εξωτερικούς συνδέσμους που υπάρχουν στο τέλος του άρθρου, αφού έχετε πολλά ακόμα να ανακαλύψετε για το νησί που λέγεται Λέσβος!

Άρθρο: Κατερίνα Αλαμπασίνη

Γενικές πληροφορίες:

Γεωγραφικό διαμέρισμα: Νησιά Αιγαίου Πελάγους
Περιφέρεια: Βορείου Αιγαίου
Πρωτεύουσα: Μυτιλήνη
Ιστότοπος: http://www.lesvos.gr/

Λέξεις Κλειδιά:
Λέσβος: Το πραγματικό όνομα του νησιού
Μυτιλήνη: Μπορεί να αναφερόμαστε στη Λέσβο ως Μυτιλήνη, όμως στην ουσία η Μυτιλήνη είναι η κεντρική πόλη του νησιού και πρωτεύουσα του Νομού Λέσβου.
Ούζο: Πολύ γνωστό και διαδεδομένο είναι το ούζο της Λέσβου, με το νησί να διαθέτει την δική του ποικιλία γλυκάνισου.
Λαδοτύρι: Η Λέσβος έχει τη δική της παράδοση στα γαλακτοκομικά με το λαδοτύρι της να είναι φημισμένο. Επίσης στα παραδοσιακά τους προϊόντα περιλαμβάνονται η φέτα και το κασέρι.
Ιαματικές πηγές: Από την Λέσβο δεν λείπουν και οι ιαματικές πηγές. Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να επισκεφθείτε τις Ιαματικές πηγές Εφταλούς, Ιαματικές πηγές Λουτρόπολης Θερμής, Ιαματικές πηγές Πολιχνίτου, Θερμοπηγές Άι-Γιάννη Λισβορίου και τα Θέρμα του κόλπου Γέρας.
Υδροβιότοποι: Και οι λάτρεις της φύσης και της οικολογίας θα χαρούν όταν επισκεφθούν την Λέσβο. Το νησί διαθέτει υδροβιότοπους σε τρεις περιοχές. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Υγροβιότοποι κόλπου Καλλονής, τους Υγροβιότοπους Ντιπίου – Λάρσου και τους Υγροβιότοπος Βατερών.
Όλυμπος: Ναι, Όλυμπος υπάρχει και στη Λέσβο. Ο Όλυμπος είναι βουνό της νότιας Λέσβου και έχει υψόμετρο περί τα 967 μ., με 2η κορυφή το όρος Σκοτεινό με 914 μ., το Ψηλοκούδουνο, τον Σορόκο κ.α. και σχηματίζει εκτεταμένο ορεινό όγκο από τον Κάμπο της Γέρας έως την πεδιάδα του Πολιχνίτου και από τον κάμπο του ποταμού Ευεργέτουλα έως τις ακτές του Πλωμαρίου.
Μεσαιωνικό Κάστρο: Το μεσαιωνικό κάστρο της Μυτιλήνης, έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων, το οποίο έχει επιβιώσει και επεκταθεί και στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου.
Άγιος Ραφαήλ: H Μονή του Αγίου Ραφαήλ, που θεωρείται θαυματουργός και πολλά τάματα γίνονται στο όνομά του κάθε χρόνο, βρίσκεται στην ΘΕΡΜΗ της Μυτιλήνης στον Λόφο Καρυών.
Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Τεριάντ: Τέσσερα χιλιόμετρα νότια της πόλης στην περιοχή "Βαρειά" βρίσκεται το περίφημο Μουσείο -Βιβλιοθήκη Στρ. Ελευθεριάδη- Τεριάντ. Ο Στρατής Ελευθεριάδης - Teriade (1889-1983) υπήρξε διάσημος τεχνοκριτικός και από τη "συνεργασία" του με τους κορυφαίους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα γεννήθηκαν τα λεγόμενα Μεγάλα Βιβλία, που είναι τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου. Τα βιβλία αυτά κληροδότησε στη γενέτειρά του για την ίδρυση του Μουσείου, που λειτουργεί από το 1979.
Θεόφιλος: Το μουσείο του Θεόφιλου είναι κάτι που θα βρείτε μόνο στην Λέσβο. Βρίσκεται δίπλα από το μουσείο Τεριάντ στη Βαρειά και ανεγέρθηκε το 1965 με έξοδα του TERIADE. Αποτελείται από τέσσερις συνεχόμενες αίθουσες, μέσα στις οποίες υπάρχουν 86 ζωγραφικοί πίνακες του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.
Απολιθωμένο Δάσος: Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους ιδρύθηκε το 1994 και έχει ως στόχο τη φύλαξη, τη συντήρηση και τη μελέτη των απολιθωμάτων. Έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης με τεράστια περιβαλλοντική, γεωλογική και παλαιοντολογική αξία. Το Μουσείο αποτελεί ένα παράθυρο στην ιστορία και την εξέλιξη της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20.000.000 χρόνια.
Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας: Η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας περιλαμβάνει τα απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων, δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων της Λέσβου, τμήμα ζωολογίας καθώς και τμήμα βοτανικής. Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζουν οστά από ρινόκερους, καμήλες, αντιλόπες, γαζέλες, ελέφαντες και καύκαλα χελωνών που φτάνουν σε μήκος τα 2,5 μέτρα!
Ψηφιακό Μουσείο: Το Ψηφιακό Μουσείο "Γεώργιος Ιακωβίδης", στα Χίδηρα της Λέσβου, γενέτειρα του ζωγράφου, είναι το πρώτο εξ ολοκλήρου Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα.
Βιομηχανική ελαιουργία: Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας φιλοξενεί τον εξοπλισμό του παλιού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής. Η περιήγηση στις αίθουσές του προσφέρει μια πλήρη εικόνα όλων των σταδίων επεξεργασίας της ελιάς, μέχρι την μετατροπή του σε λάδι.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι/Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου